nuffnang

Tuesday, March 22, 2011

#puding trifle

ni resepinya.



puding favorita saya. 


Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 sudu besar gula 
4 sudu besar tepung kastard 
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 paket agar-agar jeli kristal Nona 
1 mangkuk air panas

Cara-cara:
Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga padat. 
Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin(if nak manis)
Masukkan buah-buahan tin hingga habis di atas kek.
Panaskan susu cair dengan satu sudu gula. Kecilkan api.
Bancuh 4 sudu tepung kastard dengan semangkuk air sejuk.
Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih.
Masak hingga betul-betul kastard pekat. Tutup api.
Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard-->yg sudah keras sedikit dan sejukkan.
Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.(simpan dlm peti lg seronok).

No comments: