nuffnang

Saturday, December 31, 2011

final year mula esok.

Alhamdulillah. esok bermulanya final year utk pakcik makcik semester 7 ambilan januari 2009. kalau campur skali dgn 3 semester pra, jadi la semester 10.  yg pastinya, ramai yg xsabar nak habiskan degree ini. betoi dak? Alhamdulillah. ku panjat kesyukuran kpd Ilahi atas kejayaan yg telah diperoleh, dgn mcm-mcm cabaran suka duka setelah 4tahun 6bulan di ipg. lagi setahun uols! semua dah ready? beg skolah.baju sekolah.pencil case angry bird? haha. macam AYUH KEMBALI KE SEKOLAH pulak. ye..mmg kena ayuhh! sbb 30januari nnt akan bermulanya praktikum terakhir kami selama 3 bulan. xsabar ke? atau kena bawak bersabar?  hihi. nnt kena buat school visit before bermulanya praktikum. insyaAllah, skolah yg bakal didiami selama 3bulan nnt ialah SK Taman Ceupacs.


papp! papp! tampar muka kanan kiri..cuti 6minggu ni ape kau buat syg? NOTHING! persediaan utk praktikum mmg zero la. persiapan utk meminang anak dara org lagi tekun aku buat. haha. Alhamdulillah. congrats abe and kaknurul! 11/12/11 berjalan dgn daebak! tggu nak pilih tarikh langsung. kursus kawen pon dah. dlm bbrapa bulan yg ade ni, silalah lengkapkan diri dgn ilmu-ilmu yg perlu digunakan kelak. muahaha. sweet pulak, abe siap beli buku-buku agama utk bakal isteri. yela, keje nikah kawen bukan utk smentara..dlm proses tu, masih byk nak kena blajar..kenal hati budi dan saling mempercayai. wah wah! mcm pakar motivasi rumahtangga kott. insyaAllah kekal hingga ke akhir hayat. Amin. tapi ingat, ikatan pertunangan tidak menghalalkan segalanya, jadi jagalah apa yg wajib dijaga! selagi akadnya belum tiba.


okeng. lusa - 2jan- balik cheras dgn kampungboys dan kampunggirls. bawak WMX balik skali. kalo tak, mmg aku tumpang abah,mak,achik n ayahngah g sg.buloh je. Congrats chik! my 'adik' berjaya menempatkan diri di kolej kejururawatan sg.buloh. All the best lil bro. 3years tu kejap sgt. angah harap achik maintain 'juruh' ye. jgn nakal-nakal. be urself. jgn nak tpengaruh yg bukan-bukan. kang angah smackdown!! ''adik kan budak baik!" haha. dia geli bila aku panggil dia 'adik'. hehs. nyampah! ~_^


esok tahun baru. 2012. ada azam baru ke hadek-hadek? azam awal muharam hari tu, nak berubah jadi 'baik'. azam tu mcm ongoing process la. sbb byk benda yg kena baiki supaya jadi lebih baik :)


ok ni list benda yg saya nak bermula esok, tahun 2012:
  • nak beli polaroid. dh siap usha fujifilm.  kaler white+pink uols.
  • nak GALAXY NOTE (tapi, nak org kasi) vavavavaa. harapan jela.


ni pulak azam spt azam 5 tahun lepas:
  • nak kurus! lalalaaaa.. zam-zam al-lakazam! kurang 10sen pelis. penat dah bawak lemak.lol. 
  • fokus awal-awal supaya masa exam xkalut? haha. ni mmg azam setiap sem. suka sgt study last minute.
syamimi, pls be more mature. nak masuk 23 tahun dah 11 hari lagi. kwn i ckp, org umur 23tahun dah ade 6 anak laa.. tu zaman vespa boleh la. ni zaman basikal fixie.. aiyoo. merapu sudah.. umm..ok. mlm ni sama-sama doakan kehidupan yg lebih baik, dilimpahi rezeki, dipanjangkan jodoh, diberi rahmat dari-Nya.




#shila amzah follow saya kat twitter. kah3. nak jugak dia tekan butang follow. terima kasih la adeq batu 9.

Thursday, November 17, 2011

will u find someone like me?

ahah! title macam masuk bakul, hayun baling kat laut cina selatan. 

Alhamdulillah. someone like me dah menamatkan semester 6 dgn jayanya! next year will be my final year of degree! yeyyaaaa! lama benor belaja! bila laa bleh kawen ni? ahha! bila jodoh datang menyapa la uols. dis week dah berperang dgn mte3111, mte3112 and ele3104. nasib baik 3 paper je dis sem.


NAMUN! paper hari ni, English Language Teaching Methodology for Young Learners sgt menguji kepintaran i. wuwwww T__T  susah tak terkata. ape ntah aku jawab part essay tu. aigoooh! elok-elok je exam start tadi, pung pang-pung pang kilat menerjah. wah wah wah! saya menduduki meja sebelah tingkap je. jadi, xsalah pon kan kalau air hujan terpercik sana sini. tempias gitu, basah paper i. dkat setengah jam dok baca doa n main tutup mata sbb kilat  sgt menyerlah di tepi mata. lepas hantar kertas ele tadi, lapang dada kot. wlaupon resah xtau ape yg dijawab. Alhamdulillah dah lepas 4 tahun setengah di ipg ni. ade lagi setahun. xsabar ohh nak habeskan khidupan di ibu negara. nak posting-ikut-suami. kah3.. 


heyy. kepala mcm pusing 720 degree. penat belaja mungkin. buku utk sem ni dah siap kemas, taruk dlm kotak-air-mineral-cactus-24botol-500ml-yg-dibeli-setiap-kali-habes.. dan malam ni deko-deko bersama digha. nak bersih bilik. maklum la nak cuti 6minggu. nak ubah lagi position katil, lemari smua. baru ade smangat nak blaja utk final year nanti! wuhhhuuu! xsabar nyeee. 




ok. sedang tggu abe mok-mok dtg. nak dinner sama-sama. mane hala tuju nnt?ohh! rindu Kenny Rogers pelis! meoowwww. xsalah if nak belanja abe mlm ni. sbb gaji tuisyen ade lagi.ehheheh. jom jom g dinner. selamat bercuti kawan-kawan di seluruh negara. daddy, mummy, angah akan pulang ke desa sabtu ni. see u! 



Friday, November 11, 2011

11.11.11

Happy Birthday to meeeeeeeeeeeeeee! 



argh..berangan je lebih. 2 bulan lagi laaa. lalalalaaaa.


dear friends, be more khusyuk in studying our maths n ELE stuffs. i'm so lazy like BADAK kenyang. mata kuyu 24jam. terkilan dgn diri sendiri ohh! tolong lempang aku manja-manja!


pls FAHRIN AHMAD, please datang meminang aku next year. insyaAllah akan bersedia. HAHA. ur wish syemm!!!!!!!! +______+




tadi calculate payments utk Abang idaman. loan duration paling lama 9years. ni pon down payment RM20k. monthly RM1044.46. mampu ke hadek-hadek nak tolong i bayar? wuuuwwww..meleleh jelaaa tgk Abang Jazz lalu sebelah Cik Kancil. 


Anyone yg ade Jazz, masuk la meminang gua kalau berani. gua mahu merasa drive Jazz je. hoho. bukan MATA DUITAN sgt pon. berdosa kan mengidam bukan-bukan? Namun... I'll pray to Allah :) murahkan dan beri rezeki yg halal. amin. 

Tuesday, November 08, 2011

sang kancil dan ....?


saya kecik je. tak sebesar cik jah dan abg bad.



saya dah 'diseksikan' oleh abah dan adik penulis.
boleh nampak tak tulang rusuk saya? 
kunjungilah Slim World! keekeke..






hai. saya sang kancil. awak siapa? huh,cik gajah? patut la besar je telinga awak.hoho! semalam saya sendirian bersiar-siar di hutan sambil mencari buah rambutan. tgh syok makan, zapppppppp!!! saya tak perasan ade jerat di celah dedaun yg gugur di tanah. boleh ke macam tu?? argh! di atas kelekaan menikmati kemanisan rambutan yang masak ranum itu, saya terjerat. tersepit di antara dua dunia. dan ini bukan dunia saya. darah di bibir mula mengalir. jerat sempat menyambar bibir Angelina Jolie saya.....saya gelisah dan berusaha melepaskan diri. namun, usaha saya sia-sia. saya semakin lemah. kurang tenaga. pergerakan semakin tiada. diam. mata mula merapat. nyawa saya tersekat-sekat. 


dalam nyawa di hujung tanduk, derapan kaki manusia mendekati. mereka seperti dalam mood gembira. 'boleh tahan kancil ni!'. saya dibawa pulang menaiki kereta. saya tiba di sebuah rumah dan kini saya sudah tiada lagi di bumi ini.. saya sedang berenang di dalam gulai lemak sedap ini.  babai kawan-kawan

Friday, November 04, 2011

Makkah Al-Mukarramah






Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah..

patut la mak dan abah sgt merindui Tanah Suci ini.
InsyaAllah mak, abah..ade rezeki, angah akan bawa mak dan abah bersama.






Seorang Adam (suami) yg sentiasa bersama Hawanya (isteri). 
tidak kira susah dan senang :)
--mak tiba-tiba cramp--



kegembiraan mak dan abah, menggembirakanku. 
Semoga mak dan abah bahagia di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat sana.Amin.



Ya Allah, panjangkanlah umur kami, berikan rezeki yg halal dan beri kesihatan yg baik utk hamba-hambaMu ini.
Aku jua ingin menjadi tetamuMu, Ya Allah.
InsyaAllah.

cincin dah beli

“CARILAH LELAKI yang MAMPU menjadi IMAM untuk KAMU, yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila MELIHAT KESAKITAN KAMU KETIKA MELAHIRKAN ZURIATNYA, dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk BERIBADAT BERSAMA - SAMA DI SEPERTIGA MALAM . JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU TEMUI , JANGAN LUPA BERSYUKUR KEPADA-NYA . jadilah, PERMAISURI HATINYA , PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA, PENGUBAT RINDU dan LARA .”




--  :D  --

#May Allah bless dis relationship. ber'cinta'lah kerana Allah. bukan kerana nafsu!  

Sunday, October 30, 2011

kau PENAKUT kan?

KAU..bagaikan udara...zasss~sepantas kilat kau berlari. dari bilik peraduan ke dapur. dari dapur ke bilik peraduan. di tgh pekat malam.kau gagahkan diri ke dapur. sendirian kau berlari melintasi ruang legar. menyapa abah yang sedang menonton tv, entah siapa sedang bergusti.semua tu kau tak ambil endah. yg penting, tekak kau perlukan air utk melastik  VCO yang ditelan tanpa air seminit tadi. sia-sia usaha menelan.nak tunjuk hebat kepada diri sndiri. last-last tercekik seorg diri. aigooh (gaya farhani jatuhkan kepala~ala-ala Seo Hyun). kau spesis penakut. kau yakin? kau memang penakut tegar alaf ini. confirm. takyah tanya byk!!


benda simple yg buat kau takut ialah kegelapan. tidur malam di mana-mana teratak, tak pernah kau gagahkan diri switch off the kalimantangs. kecuali masa blackout. no choice.


kilat yg terpanah juga membuatkan kau melarikan diri ke bawah selimut? kau memang....kesian kau. atau kau akan cari lorong/ruang tertutup dari pandangan mata? mata terpejam. mulut terkumat-kamit membaca ayat suci yg terlintas di mata hati. pelik la kau ni! rungut seorang rakan.


tidak mengapa. walau ape pon yang pelik. kau perlu terima. kerana kau adalah aku! 

Thursday, October 20, 2011

who do you think you are?

JANUARY=CHATTER
Loves to chat. Loves those who love them. Loves to takes things at the centre. Inner and physical beauty. Lies but doesn’t pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Brave and fearless. Always making friends. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does not care to control emotions. Unpredictable.
Extremely smart, but definitely the hottest AND sexiest of them.

love of roses



Friends listen, laugh and care,
But most of all, they're always there,
Through thick and thin, up and down,
For treats, hugs and real big smiles,
When they always show up to lend their ear.



#Thanks lovers. I love you. more and even more.
saranghae sisters.
let friendship remain our loves#


Wednesday, October 19, 2011

tak punya siapa



ia bermula dengan hampa.
ada rasa terbuku di dada.
hendak diluah, tetapi kepada siapa?
pujuk diri dan pasrah ketentuan-Nya.
kerana ia tidak semudah yang mereka sangka.
mereka hanya mampu berkata-kata.
yang mengiringi cuma air mata.
terpukul lagi luka lama.

nanti! aku ada luka lama?
ini bukan untuk aku, tapi mereka.

kenapa diingat kisah lama?
jika esok tiada bersama.
usah terlalu berwaspada.
kelak kau juga yang merana.
kerana hanya kau yang merasa.
orang lain melihat tanpa kata!
ingatlah, cinta manusia tak kekal lama.
hanya cinta kepada Allah abadi selamanya.



Tuesday, October 18, 2011

My Happiest Moment.

This is my first picture, holding a cat!
~meowww~

See, I'm smiling from ear to ear.
Actually, I'm scaring myself .HAHA.


Monday, October 17, 2011

daddy cool


congrats abah sayang!

who have served with great loyalty for 25 years

with Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)

#Award of Faithful Service.


--tgh bertuisyen tadi,abah call..ckp akan "convo" Jumaat ni, 21 oktober 2011.kat Pan Pacific Hotel KLIA. ololooo.comelnye, nak convo. hehe. sorry abah, xdpt nak pegi tgk. sbb ptg tu, angah terbang balik klate. aigoo. kang, terlepas flight plak. tp, if abah nak sponsor tiket MAS, boleh saja kan? kita balik sama-sama mlm Jumaat tu. ngeee~sedih la mcm ni. whatever it is. I LOVE YOU ABAH! jasamu dikenang. hehe. xlama dah nak tamatkan perkhidmatan, kurang lebih 5 tahun lagi. jadi, selamat meneruskan perkhidmatan abah.

stay healthy, cool, manja. aik? HAHA! xoxo.


Sunday, October 16, 2011

Saturday, October 15, 2011

someone like you


Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead".



Kalau benar ingin menjadi LELAKI yang MENCINTAI perempuannya, maka mulalah dengan BERUSAHA membawa diri ke SYURGA. Kerna nanti KAU perlu memimpinnya ke sana.

"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui". (An-Nuur 24:32)

Friday, October 14, 2011

wajarkah jatuh cinta?

jatuh cinta merupakan hal yang wajar kerana manusia mempunyai fitrah ketertarikan terhadap lawan jenis. jika tidak, mana mungkin kita hadir ke dunia ini tanpa rasa ketertarikan ayah kepada isterinya dan ketertarikan ibu kepada suaminya. suka atau tidak suka, itulah kenyataannya. dalam sesebuah komuniti, kita boleh jadi tertarik dan suka kepada seseorang atau kita boleh juga membenci dan kurang suka kepada seseorang. hanya pemilik hati sahaja yang tahu.

kita boleh jadi suka melihat seseorang.jatuh cinta tentu saja bererti kita suka kepada seseorang kan. oleh yang demikian, mungkin kita akan menyukainya apa adanya dengan segala sifat yang melekat bertepek pada dirinya.

perkataan 'suka' itu boleh jadi telah diungkapkan atau belum diungkapkan. diketahui atau tidak diketahui oleh orang lain.. bahkan, boleh jadi orang tersebut tetap menyimpan rasa suka seumur hidupnya, tidak terhapus, tidak terlupa walaupun telah berkahwin dengan orang lain yang bukan orang yang disukainya..

ada banyak sekali orang di dunia ini yang tidak berkahwin dan tidak bersatu dengan orang yang benar-benar mereka suka dan cintai. "saya akan lebih bahagia, kalau saya tahu awak bahagia". puiii! macam sweet kan? tapi, macam mana perasaan dalam kotak jiwa, hati dalam sangkar rusuk? pedih jugak la dan boleh tahan wey.


riak betul manusia dengan kekayaan dunia

indahnya jika kita berjodoh.hiks~




tiada pekerjaan habaq hang!

motif aktiviti: menunjuk-nunjuk itu tak NICE..ade org kata!

motif asal~1st time pakai pashmina uols :P

Tuesday, October 11, 2011

dia sayang kau lebih weh!

:D :D :D gelak kecil je yang mampu terluah. pabila mendengar luahan kata-kata ini.

bagi saya, sayang itu sangat subjektif dan abstrak!

walau ape pon, terima kasih sebab sayang... itu...




utk yang menyayangi, saya harap awak menyemak benda yang perlu disemak. jangan terlalu berlebihan. jadilah yang sederhana. jangan terlalu ikut emosi. jangan selalu yakin dengan kata-kata manusia. kerana manusia LUPA!

Monday, October 10, 2011

Sadaqallahul 'Azim

Tafsir hijau ditutup rapat dan dikucup beberapa kali.. dengan lafaz Sadaqallahul 'Azim aku mengakhiri Surah Maryam. InsyaAllah malam esok bersambung dengan Surah Taha.. insyaAllah.... hati tenang seketika kerana masih mendapat peluang untuk terus membacanya setelah kembali suci.. setelah seminggu menyepi, it's soothing me.


Daripada Ibnu Umar r.a. berkata, sabda Rasulullah s.a.w, ”Sesungguhnya hati ini berkarat seperti mana berkaratnya besi apabila terkena air". Seorang sahabat bertanya, “Bagaimana menghapuskan karat tersebut’? Jawab Nabi s.a.w., "Banyakkan menyebut mati dan membaca Al-Quran".

“Barangsiapa membaca Al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung di dalamnya, (maka) kedua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada Hari Pengadilan yang sinarannya lebih terang daripada cahaya matahari sekiranya matahari itu berada di dalam rumah-rumah kamu di dunia ini.” (Abu Daud & Ahmad).


InsyaAllah. selagi mata dapat melihat menghayati ayat-ayat panduan hidup, selagi bibir mampu menyebut bait-bait ayat suci, selagi telinga dapat mendengar alunan indah ini, selagi peti suara masih bersuara, selagi air mata mampu mengalir pabila hati tersentuh mengetahui isi tafsir, selagi ada yang terkesan di hati, insyaAllah.insyaAllah. insyaAllah. aku akan setia membaca.mengamalkan. dan berkongsi kepada yang mahu. kuatkan hatiku Ya Allah. supaya panduan hidup ini akan terus menjadi peganganku. dan tabahkan hatiku. tambahkan kesabaran kepadaku. setiakanlah aku kepadaMu. kerana aku, hamba Mu :)


terima kasih kepada mak abah yang memperkenalkan dan membimbingku membaca Al-Quran..juga arwah Tok Ayah yang menegur silap salah ku dalam mengenal hukum bacaan ayat suci. Aku bersyukur kerana dilahirkan dalam keluarga Islam.




Sunday, October 09, 2011

asyik berlumpuh di katil pada hujung minggu!


walaupun dia mempermainkan kamu beberapa kali, kamu masih percayakan dia?

---berapa banyak yang telah kamu kuruskan?
+++600gram
---ia adalah sebahagian daging lembu +_+


+++asyik buat baju kecil, orang gemuk nak pakai apa?



Buat masa sekarang, hanya Shila Amzah, Ning Baizura dan Jaclyn Victor sahaja jadi teman yang memekak kat terowong telinga. ouh, listening to >>>Beribu Sesalan :)



Saturday, October 08, 2011

lembut seperti gula kapas




"Saya gemuk sebab berhenti bermain bola keranjang", ulas Kim Sam Soon selepas ditanya mengapa dia semakin gemuk.

ouhh..mungkin saya boleh guna sebab ini juga buat masa skrg? :P



xkesah la org nak panggil ape pon.

-kau umpama sebiji bom
-kau ibarat lori tong sampah
-kau bagai buah labu




**ketawa la sepuas-puas hati, sebab jabatan cukai tak kan mintak cukai yang lebih dari kamu!

Friday, October 07, 2011

Terlontar ku di halaman.

Sekebun cinta nan berbunga
Teguh berdiri nan berduri
Aku yang asli di dalam mekar
Bila terbit mentari
Menguntumlah

Sejambang cinta nan berbunga
Megah berdiri nan tiada
Mekar yang kukuh
Bau dan kaku
Itulah pilihanku
Aku di taman hanya perhiasan
Mata ungu..

Hanya mampu ku melihat
Kecurangan warna bunga
Idamanmu berbaja tiada



Sedang aku anggapanmu
Menyusahkan untuk meraih impian
Terlontar ku di halaman
Pemusnah ku adalah kumbang

Runtuh bila ku kelayuan
Impianmu hanyalah masa
Untuk menikmati segala
Belum pasti! dirimu bahgia

Walaupun aku dipersia
Dari kaca perhiasanmu
Kanku mengorak kuntuman bunga
Seluruh taman ini
Moga matamu bila kejauhan
Terserlahlah


nyesal kau!

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang
Sunyi sepi
Juga rembulan
Dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Sia-sia ku, mencintaimu!!
Setia padamu, percayakanmu!!

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku...


Thursday, October 06, 2011

bimbingan

3 rakan yg baru balik 'keje', terjah masuk bilik dan bagitau 'ni semua salah kau mimi!!' saya buat muka slumber yaya. bangun dari pembaringan dan bertanya elok-elok. 'apesal?' mereka buat muka serius. cheh! pandai berlakon uols. 'Tahniah mie, selamat bekerja!' haha.

Alhamdulillah, saya dapat 'job' baru.. insyaAllah dapat 'memberi tangan' kpd yg memerlukan. bakal membimbing 2 org anak dari rumah solehah Taman Mulia. semoga ilmu yg akan dikongsi akan kekal dan berguna.InsyaAllah. may Allah bless me.

Wednesday, October 05, 2011

diam-diam, belum 'berisi'.


BIARKAN TERUS DIAM..

Bila belum sedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup melihat dia dalam diam.kerana diam adalah salah satu bukti abadi.kerana diam bukti kesetiaan padanya.kerana mungkin saja orang yang ku suka adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukku..

kerana dalam diam tersimpan kekuatan.kekuatan harapan.hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata.bukankah Allah tidak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padaNya?

dan jika memang 'cinta dalam diam' itu tidak memiliki kesempatan untuk
berbicara di dunia nyata, biarkan ia tetap diam.

jika dia memang bukan milikku, pasti Allah, melalui waktu, akan menghapus 'cinta dalam diam' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat.biarkan 'cinta dalam diam' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatiku menjadi rahsia antara aku dengan si pemilik hati.

Thursday, September 15, 2011

berkawan dengan 'kawan' yg salah?


tajuk bukan main panjang uols.
berkawan dengan 'kawan' yg salah?
perlu ke?

define 'kawan' pls!

:) persahabatan yg terjalin dgn rantai keimanan.

atau rantai emas? rantai palsu?


ape-ape pon, ku bersyukur berteman denganmu 'kawan'.
semoga kita sentiasa di jalan Allah yang benar dan sentiasa dalam lindungan-Nya.amin.

berkawan biar seribu.orang kata, aku tak kata apa-apa.
dekatilah 'kawan' yg benar-benar kawan.
dan kawan yg makan nasi. bukan kawan yg makan kawan.




" Sebenarnya, orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu ( yang bertelingkah ) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat". Q.S Al-Hujuraat : 10

Monday, September 12, 2011

sekali lagi

inilah manusia yang tak sedar dirinya. harap aku tidak lupa diri bila gembira. terlalu mahu apa yang dimahukan. sampai apa yang dijaga dan dikata mengata.

Saturday, September 03, 2011

murry seek

selamat...selamat hari raya..mohon maaf..zahir batin..selamat hari rayaaaaaaa!! aidilfitri yang mulia.

(⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫ ✿¸.•❤••❤•بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •❤••❤•.¸✿
* _Π_____* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ˛° 。* ° ˚ • ★ *˚ .
/______/~\SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN ˚ ✰* ★
| 田田 |門|
˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ ˚ 。✰ •* ˚

okeyhh..jom raya di kampung halaman hampir selesai. Alhamdulillah keluarga tersayang dan rakan-rakan yg jauh, dpt berkumpul bersama. InsyaAllah akan menyertai anak-anak desa yg lain pulang ke ibu negara meneruskan kehidupan di sana pada awal pagi esok. harap akan selamat smuanya.amin.

MENU:raya day 1-merendang. raya day 2-menjala. 2 hari je mengopen housingkan rumah. raya ke-3 dan ke-4 berjalan-jln ke serata alam.raya kali ini sgt meriah dgn kehadiran rakan-rakan dan kunjungan ke sana sini bersama gfs. penat xsudah uols. balik rumah, tdo semedang.

ok..raya kedua punya kisah. ade org dtg murry seek? kah3. gelak guling-guling bawah kereta api. perlu ke datang pada hari raya yg mulia? sy xtau btol ke tak semua ni. tapi, pakcik saya punye keje la. mungkin suka-suka hati limpa dia je nak bawak 'kawan' dtg rumah sy ni. and bila makcik saya tnya mak, 'mana angah?' mak jawab, 'keluar dgn kawan-kawan-kawan dia'. mak hairan! -_- ?? makcik jawab, 'nasib baik'. mungkin nasib saya sentiasa baik-baik saja ye makciks. amin. kepada makcik-pakcik, saya masih muda. dan saya harap tak perlu lagi utk iklan cari jodoh dilancarkan. insyaAllah,masanya akan tiba..soooooon.





Monday, August 22, 2011

Wednesday, August 17, 2011

4years ++



Alhamdulillah. 4 years and still counting.


I'm thankful that we're friends, chinguya!
ukhwah fillah abadan abada.


--While I was walking, I stopped for a while and thought of things I didn't have in my life.
But, suddenly I realized that I have you and I felt complete--


kalau bersama waktu susah senang dan makan berkongsi pinggan,
itu baru namanya kawan sepanjang zaman. hugs!

Saturday, August 13, 2011

1k

thanks to kesayangans yg sponsor. Alhamdulillah. walaupun mengidam yg lebih ganas, tapi bersyukurlah dgn kemampuan yg ada. sbb sy hanya ingin bermain-main dgn 'permainan' ini. well, xtau la nak kata ape dgn diri sendiri. mak tanya, xsyg duit ke? abah cakap, nanti-nanti la dulu. tapi, angah ckp? nak.nak.nak. hah. melawan je saya tahu. maafkan saya.. semoga 'dia' baik-baik saja hendaknya. umm,sy slalu je mengikut kehendak hati yg tiba-tiba. apakah? xpe, this is my life. i choose. either to be a loner or player. haha. xde kaitan.

chuwahae



I said, I like you!
So, don't like her!

If u like me, can't u like only me?
I don't want to be hurt.
Can't u just like me?


awak, i'm sorry!



jumpa lagi sahabat



maaf kerana pertemuan yg seketika cuma.
InsyaAllah. ada masa, kan bersua juga akhirnya.

-Selamat berjuang sahabat-


Thursday, August 11, 2011

maafkan saya cikgu

pagi yang hening..hari ni saya membantu rakan melatih anak-anak didik kami (5Tekun) bernasyid utk majlis penutup tadarus 22 Ogos nnt. spatutnya saya perlu ajar PJ..tapi, sy gunakan waktu ni utk bg peluang kat budak-budak hafal lirik lagu nasyid. sambil jenguk anak-anak bernasyid, sempat la lepak borak ngan beberapa org student. tiba-tiba (sambungkan karangan ini dengan perkataan tiba-tiba........) ----ni versi karangan skolah rendah dolu-dolu.


Tiba-tiba, Shafiqah mendekati. merapatkan diri kpd guru ini. tangan sy ditarik, disalami, dicium. "Cikgu, maafkan saya". saya tergamam. "knape ni Shafiqah?" mata dia bergenang. ada kolam air yang hampir pecah betakung di bibir mata. "Cikgu, sempena bulan baik ni, saya nak mintak maaf kat cikgu". Ya Allah, terharunya saya mempunyai anak didik spt ini. saya tersenyum :) dan mengangguk. "Awak xde buat salah ape-ape dgn cikgu". Dia membalas senyuman. kolam air mata pecah. sobs. air mata dilap dgn hujung lengan baju.
wuuuhu. ini kisah muridku hari ini.

Wednesday, August 10, 2011

with president 5terz 0206

Alhamdulillah Fauziah Abd Aziz a.k.a gee selamat sampai cheras pukul 4 lebih tadi. saya just amik dia kat station LRT bandar tun razak sahaja. huhu.sory gee.. xdpt amik kat putra station. kesihatan kurang mengizinkan. now, saya sedang menunggu gee solat jamak ta'khir di rumah sewa saya :) lpas ni, kami akan siap-siap nak g bbuka puasa bersama :) dah lamaaaaaaaaa xjumpa gee. since grad 2007 dulu. huhu. yeayyy! gee makin tembam ye kakak-kakak sekalian :) tapi, saya tetap juara 'sihat' sedunia. okeyh. saya akan menyambung penulisan malam nanti. selamat berbuka buat semua.hugs!

Saturday, August 06, 2011

oetoriya di suatu petang sabtu.

best jugak jadik single. macam pernah berdua?kah3.. lepas zohor, sy membawa diri ke LRT bandar tun razak. tawaf bangunan komuniti...and jumpa seketul parking utk sang kancil. done parking! panjat tangga g LRT. nak reload touch and go, tp xboleh sbb hanya boleh reload start from 4pm-11pm masa weekend. pasrah. beli tiket biasa pegi balik ke bandaraya. aim-SOGO.

sampai je, terjah sembonia. jumpa cikjah yg tgh cari purse sbijik.nak buat raya la tuuu. pusing-pusing ngan Ammar Faez. huhu. rindu gilak kat budak nih. muahs. masa sy ngan cikjah sebok dok pilih purse, Ammar ckp "jgn beli byk-byk, pilih satu je, beli satu je". (dgn jari telunjuk diangkat bagi menunjukkan bilangan 1)wahhh, comel nye. anak kecil 4 tahun pesan kat mak suruh jimat cermat..wuhuuu.

dkat kul 4ptg, cikjah dan kluarganya dh pnat..biasala bulan-bulan puasa ni.dgn nak rempuh lautan manusia sana sini. then, sesi salam n tata berlalu di pintu keluar mengadap jln tar. cikjah mcm nak sambung perjalanan ke jln tar, namun capek bangat sih. so, sambung shopping kat klate nnt la..

saya pon meneruskan kehidupan petang di SOGO dgn menyelinap masuk ke bhgn pakaian lelaki. mcm biasa, SALE. bergunung-gunung baju dpan mata. sy ambik sana 2 helai, sini 3 helai. confuse gak dgn saiz baju utk abah,abe,achik.. utk mak, later ye sy beli..utk kita berdua :) then, terus cepat-cepat beratur nk buat bayaran. lpas bayar, trus kluar dr SOGO, cucuk kad pink dlm mesin yg disediakan, melalui palang dan panjat tangga LRT. xsampai sejam pon sy shopping. xtahan berlama-lamaan kat situ, ade saje yg nak lalu depan, blkg, excuse me sana sini. wooooh. xboleh la mcm ni bro. okeh, mmg ramai jugak manusia tgh tggu tren. mata sy melilau jugak lihat gelagat manusia yg pelbagai bangsa. aishhh..mcm2 adoo. ade yg menyakitkan mata di bulan-bulan puasa ni. ade yg mengharukan. and so on and so on.

ding dong! sampai BTR. sumbat barang dlm kete satt. nak g cucuk duit kat ATM BSN, namun tergendala pabila mesinnya out of service. grrrr!! teruskan langkah ke bazar kecil-kecilan kat komuniti BTR. beli nasi kerabu+ayam percik. nyum-nyum. air kelapa+soya. haus sgt kakak, smpai dua bungkus air gua sapu. masa tgh tinjau makanan itu ini, tersenyum pulak dekat pakcik Gerak Khas, Zulkifli Ismail dan anaknya. alamak, hensem bangat anak dia. putih melepak. tapi...tapi.. mesti umur dlm 15-17 tahun ni. haha. melepas mak, nakkk. dah! dah! cukup-cukup la beli makanan. now, saya berkeputusan ke BSP nk transfer duit ke Maybank. singgah kedai buku jap, melawat abg2 pakistanhae. ye ke pakistanhae?entah la labii. ronda-ronda, pusing-pusing, sampai Desa Bangsawan terchenta.. tamatlah rondaan saya petang ini. esok nak pegi melawat gadis Kasturi. nak tgk PETI-boleh-menyejuk-baru-beli. hehs.

baiklah. saya tak keruan da ni..nak habiskan praktikum cepat-cepat. nak balik kampung berayaaaaaa! Ya Allah, lancarkan segala perjalanan hidupku di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat sana. Ya Allah, please bless me.


people, do fear Allah.. and turn to Allah.




Thursday, August 04, 2011

2 Ramadhan

baru hari kedua puasa, dah dapat 2 keping kad raya.
terima kasih anak-anak muridku.

murid tahun 1 yg sgt comel. datang kat meja cikgu dgn muka malu-malu.
"nak ape izat?"
-malu-
"izat nak g tandas ke?"
'tak cikgu, saya nak bagi ni'.
-tangan yg disorokkan di blkg dihulurkan ke depan-
"ouh, kad raya..trima ksh"

tiba-tiba dtg sorg lagi..
"cikgu, suraya bagi ni utk cikgu".
"ok..tq.tq"

balik rumah, ku tatap kad-kad raya tu. mak aih.
-KOSONG-
kepada: CAKGU SAMIMI.
itu sahaja.

hahaha. aku hanya senyum.
ni la anak murid aku :)

Wednesday, August 03, 2011


Please understand that I do care and understand that life isn't always going to be fair, live your life and enjoy it too, just don't hurt yourself, because you will hurt me too. and please don't make me worry.

Monday, August 01, 2011

kelebihan solat terawih

1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Sunday, July 31, 2011

Ahlan ya Ramadhan



Selamat berpuasa kepada mak,abah,abe,achik..
sanak saudara, guru-guru, rakan-rakan,
serta seluruh muslimin dan muslimat di Bumi Allah ini.

semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua..insyaAllah.

Saturday, July 23, 2011

Friday, July 22, 2011

jumaat yg diberkati

Alhamdulillah. hari ni hari jumaat. dah 3minggu berlalunya praktikum 2 saya..syukur ya Allah.hari jumaat merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh saya utk merehatkan diri dari penat lelah bekerja. boleh release kepenatan bersama diri sendiri dan teman-teman. petang ni sure jog sbb nak jumpa bf kat tasik? haha.no!no!no! sbb nak melihat alam yg pastinya. okay,pagi tadi di observed oleh guru pembimbing, Puan Yuhana. masyaAllah, teruknya kawalan klas :'( perasaan mmg berserabutlah time tu. knape la budak2 ni x nak dgr ckp cikgu? apalah dosa cikgu ni? tp, sy usaha jugak dapatkan perhatian mereka.ade yg sgt berminat nk belajar.tanya itu ini. ada yg langsung xlayan.sumpah sedih la kan. hahh. klas mmg tak terkawal masa group activity. masing2 nak bjalan sana sini. tanya cikgu itu ini. nasib baik la cikgu xpening layan kerenah awak smua. minggu dpan cikgu nak bawak rotan la.boleh? sbb smua nakal.. cikgu nak cubit kamu, cikgu akan rasa bersalah plak nnt..jd, cikgu nak bawak rotan jelah. nak gertak je. bukan nak pukul sgt pon. adoi... anak-anak muridku yg disayangi, silalah berkelakuan baik-baik shja..pls laaa..

malam ni apa plan bro? tgk nasyid kat IPIK jom! huhu. dah lama xlayan nasyid. telinga skrg asyik lyn kpop je. haih..terbalik 360''..

oh yeahh.hari ni dpt 1 lg pengalaman baru. teman kak Nora (English teacher)-pegi SK Taman Kosas utk ambil exam paper for trial UPSR. calon utk SK Cheras Indah for dis year hanya 54 org.so, soalan dalam kotak yg plg kecik je masa ambik td. skolah lain berkotak2 kot. then, kami singgah kedai-jual-makanan-dari-arab. mcm2 makanan ade.kurma, minyak zaitun,ubat-ubatan dll. kaknora belanja 1 air delima.1 air sarang burung n 1 kek. wuhuu.berbaloi-baloi g teman dia amik kertas exam tu. haha. thanks kak. lain kali,nak mintak teman lagi,boleh je ;P hiks! umm. kaknora ni peramah org nye. mcm2 dia crita. psl study, keje, family,posting, marriage life, cinta..mcm2 lah.. bagi saya, akak seorg yg cool jugak lah. dan ade sbb sokongan kenapa sy ckp akak cool..sbb ade kete n motor mainan dlm kete akak. dan kalernye hitam merah! haha. cool habes! nasib baik sy xcuri.ahaks~

okay..hari ni sy sambung menonton Heartstrings episode 7. ade love quote yg sy suka--LOVE IS LOVE, HATE IS LOVE and HEARTBROKEN IS LOVE-- :D :D

Monday, July 18, 2011

16 syaaban

hari ni Alhamdulillah sy dapat berpuasa dgn jayanya. tp, buat-buat sedih la pulak sbb berbuka dgn maggi kari je.haha. nasib ade roti gardenia and chocolate peanut butter lady's choice. ok la tu kan. esok, saya bawak awak makan nasi kat kantin skolah ye (memujuk perut sendiri). aigoo. ok, jom buat RPH(rancangan pengajaran harian). urghhh! xde mood. xde idea bernas and best la. asyik benda sama je. mesti budak-budak bosan blaja dgn saya. xpe, amik mood dulu. tgk video-video favorita cari idea. hehs. minggu ni, sy dan cik Aya jadi guru bertugas kat skolah. dan pagi td sy kena bg ucapan utk slot semaikan budi..baca la teks yg dh disediakan. huhu. dan yg plg meriah ialah pabila nama dipanggil utk bagi ucapan.."saya menjemput Puan Syamimi utk menyampaikan ucapan" ouhh, pls laa bagi BIG clap! haha. PUAN ok. mmg sah gaya makcik bedah je aku ni. uhuks. tugas guru bertugas mingguan biasa je. ade pape, jumpa kami..check keceriaan klas..nnt, announce klas mane terbaik next assembly.insyaAllah bereh sajaa bos :)

rasanya seperti mahu pulang ke desa weekend berdekatan. menjenguk mak abah terchenta. before ramadhan tiba.bulan puasa nnt, pasti dh penat.

jom.jom. masuk opis. teeett!

Saturday, July 16, 2011

blind -'-___-'-




my blind love.cold heart of love.
because i love you, please see me.
because i only love you, please be by my side.
as long as the step, i was there waiting for you.
today,million times calling you again.
even know that you can't hear but still calling you.



Tuesday, July 12, 2011

paboya.

S.T.R.E.S.S

weekend ni jog sepenuh jiwa!

boleh try membawa diri.

Ya Allah, beri aku kekuatan.


Monday, July 11, 2011

asal pahang ke?

ni entah kali ke berapa org ckp sy org pahang. ade cop pahang ke kat dahi i? lol. ambo oghe klate actually! masa wilderness camp programme kat langkawi f5 dulu, bf (scandal je pooon) ckp i asal pahang. minggu lpas, relief klas 5 Tekun..hurm."cikgu, asal pahang eh?" aku angguk jela. layan~ hoho.. sory kanak2. last week, main wordie ape ntah ngan diorg.bina perkataan2 pendek dr perkataan pjg. hari ni teman bna (tuan azniera-1st kenal kat KMKulim) relief klas yg sama lg. kami ajar sifir 9 pakai jari. see, snang kan anak2? xyah nk hafal2. then, i ajar psl time duration smue tu. main ajar je, sbb xtau nk ajar ape.


hari ni, PnP saya diambil begitu saja oleh program Kantin Bersih. so, carry forward utk esok lah. jawabnye, salin balik RPH hari ni. jadi guru ni seronok kalau kita ikhlas. mcm2 boleh tgk kat skolah. budak nangis sbb gadoh-kawan-tak nak-kawan la (mungkin sbb ade kutu---ouh, anak2 moden masih ternak kutu lg? sobs)..jatuh longkang sbb main kejar2 la..pemadam hilang,mcm2..


tapi, yg pastinya cuak jadi guru praktikum ni. hati,jantung,usus,pankreas, pundi kacang a.k.a pundi kencing jadi x sihat sgt sbb kena prepare utk di'observe' oleh para guru dan lecturer pembimbing. sabar jelah. ade 3 semester ni je lg kat cheras. ouh! xsabar nk tamatkan!! kuatkan hati-hati kami ya Allah! ok, dis week Puan K akan dtg observe, sbb td dh g discuss ngan dia ape yg patut. cuak x? mestila tapak kaki rasa mcm sejuk je. hati 'duguen-duguen' tak sudah. Puan K mcm agak-agak skemm kot. Encik Azemi plak, hilang tak jumpa-jumpa. bila nk observe PJK ni encik? bulan puasa nk rest la sket. ksian budak2 baru blaja puasa. cheh, alasan! :P selamat berjuang utk para pejuang bangsa! fighting!

Saturday, July 09, 2011

cikgu dah kawen ye? urghh! :(

sabar jela mak...doakan terbaik utk anakanda ini. praktikal 2 pon baru start. tunggu angah balik dkat2 nk raya nnt.. i know u miss me, rite? sbb tu suruh angah balik kan. sape la xnak balik.sobs.tp, bebanan keje byk.aishh. pasal pen'jodoh' bilangan tu...the right time will come, mummy! malas nak fikir lagi.. diri sendiri pon xsedia lagi hokeyy..urgh. i just turned 22. so what? enjoy la dgn diri sendiri yg mmg best ni..huh? org kata, xde life? come on la.. life ni best je kalau kita hidup dgn cara yg kita suka. no worries ye hadek2. janji Allah tu pasti. keep praying :) tdo pon masih dgn Teddy Mr.Bean ditemani Spongebob si seluar kuning. haha. matured nya, x lagi. prangai masa umur 15thn n 22thn equal je!


next week ade kursus kurus kat maktab. ops silap.kursus kawen. girlfriends ajak masuk sbb murah2 je dik. lima puloh hengget selonggok. n dapat sijil trus. ape kata anda? saya kata, rilek la dulu. sbb mmg xpnah pk pon pasal benda2 mcm ni. mcm sangat awal je..bajet nak amik dgn 'bakal driver' nnt.. omo! lupakan saja!!!


mak siap pesan. kawen nnt, jgn duduk rumah mentua. duduk rumah sendiri. berdikari masak kari pls. haha..macam-macam la. sejak umur dh melebihi 20 thn ni, asyik sembang psl kehidupan wanita+family+adab sopan+rumah (versi takde tangga) dgn mak. mak mmg best sbb dengar je ape yg anak dia bebel entah pape. ceritera itu ini. hehs. sabar jela. mak bosan la tu dok rumah sorang-sorang..nak main ngan cucu kah? mintak ngan abe pls! hahha. abe yg seorg ni, bila lg nak kawen? kumpul duit ke, cetak duit? duit xkan habis dikumpul la bro.. make it simple n cool.. xperlu kawen gempak ala-ala artis, kalau xbahagia. cheh! umm. kang sy langkah bendul baru tau.


ayat utk hidup lebih tenteram dan jiwa selamat sihat walafiat:

"jgn pernah risau akan j0dohmu kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya kepada kecantikan mahupun lirikan senyuman yang meruntuhkn imannya.Sesungguhnya lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita.Andai belum sampai jodohmu, anggaplah bhawa jodoh yang engkau nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinan bagi memimpin dirimu kelak. kerana pada wanita itu pasti ada kekurangan dan lelaki yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkan kekuranganmu".



jadi, renung-renungkan, sampai termenung! haaha. till then.
faith in Allah is the best way to seek happiness. insyaAllah!


Friday, July 08, 2011

Sunday, July 03, 2011

SK Cheras Indah-Practicum 2


ok! whistle, ready!! for physical education.
xsabar nak tiup kuat2! HAHA :P

Now, everything is ready!
heart n soul, physical n mental n bla-bla-bla.
All the best guys! fighting!
May Allah bless us. InsyaAllah.


pen sekilo ini untuk tulis lesson plan :)


--Namun,SKCI telah mengambil keputusan bijak dgn mendapatkan Cuti Peristiwa pada hari esok. Jadi, saya hanya perlu bersenang lenang di rumah menunggu hari Selasa utk ke sekolah. Selamat Berjuang sahabat!--



Saturday, July 02, 2011

ku rindukan adik yang pergi


Kandungan Luar Rahim atau "Ectopic Pregnancy"----Ia membawa maksud, embrio yang telah dipersenyawakan membesar bukan pada tempatnya iaitu di luar daripada rahim. 98% daripada kandungan luar rahim ini ialah pada kawasan tiub fallopia dan ia dipanggil "Tubal Pregnancy". Yang lain-lain ialah di serviks, di dalam kawasan abdomen (omentum atau peritoneum) dan ovari.

Di dalam tiub fallopia mengandungi rerambut halus yang dipanggil CILIA. Ia bergerak seperti penyapu dan akan menolak perlahan-lahan embrio dari kawasan persenyawaan ke arah rahim. Apabila CILIA ini telah rosak maka pemindahan embrio ke dalam rahim secara normal akan terganggu.



Risiko dan penyebab mengandung luar rahim:

1. Jangkitan di sekitar pelvis oleh kuman-kuman seperti gonorrheoa atau Chlamydia. Kuman ini akan menyebabkan kerosakan pada dinding tiub fallopia yang menyebabkan parut. Ini juga menyebabkan dinding fallopia menghadapi kerosakan dan kehilangan CILIA.

2. Pembedahan sebelum ini pada kawasan tiub fallopia seperti pembedahan rekonstruktif tiub atau "ikat tiub" boleh merosakkan struktur tiub fallopia.

3. Pernah mengalami mengandung luar rahim sebelum ini. Terdapat kajian yang menyatakan risiko mengandung luar rahim semula adalah 15% sekiranya berulang kali pertama dan 30% untuk kali kedua.

4. Pemakaian Alat Dalam Rahim atau IUD mempunyai risiko untuk mengandung luar rahim. Walaupun begitu jumlah kes keseluruhannya adalah sangat rendah, kerana fungsi alat ini yang menghalang kehamilan.

5. Kecacatan tiub fallopia sejak lahir.

6. Kajian juga menunjukkan, MEROKOK ketika persenyawaan berlaku mempunyai kaitan utama untuk mengandung di luar rahim.

7. Ketumbuhan dan penyakit seperti tumor atau endometriosis boleh mengganggu pergerakan embrio dan menyebabkan masalah ini berlaku.

Diagnosis:
1. Selain daripada sejarah pesakit, Pemeriksaan dengan memasukkan dua jari ke dalam vagina menunjukkan kesakitan pada serviks, dan bengkakan pada sekitar dinding vagina berhampiran serviks
2. Kehadiran hormon HCG pada air kencing ataupun darah boleh diperiksa.
3. Ultrasound abdomen menunjukkan tiada kantung kandungan di dalam rahim
4. Transvaginal Ultrasound adalah kaedah paling berguna - boleh menunjukkan pembengkakan di dalam tiub fallopia, kandungan rahim yang kosong dan pendarahan.


Rawatan:
Buat masa ini dua cara utama perawatan di Malaysia ialah melalui pembedahan samada Laparoskopi atau Laparotomi. Laparoskopi lebih banyak digunakan sekarang kerana ia tidak memerlukan pembedahan besar. Ia cuma menebuk tiga lubang kecil di perut di mana 3 alat dimasukkan melalui lubang. Pakar boleh melihat masalah yang berlaku melalui alat ini dan pembedahan kecil boleh dilakukan tanpa membuka perut pesakit.

Walaupun begitu, had nampak laparoskopi adalah terbatas. Sekiranya pendarahan terlalu banyak sehingga menghalang penglihatan atau pendarahan tidak boleh dikawal, maka option untuk menukar ke pembedahan terbuka dilakukan. Pada kebiasaanya, tiub yang rosak akan diikat dan dibuang. Proses ini dipanggil salphingectomy.





kau datang setelah dirancang..
namun kau pergi tanpa dirancang..
semua adalah ketentuanNya..

terima kasih untuk mak abah..
namun, ku rindukan mereka bertiga yang pergi..